Hem/ MAT & DRYCK / Konfektyr & Snacks

Konfektyr & Snacks

Choklad med hög kakaohalt eller mjölkchoklad med salt och karamell? Tryffel och praliner från Frankrike eller chokladkakor från exotiska länder? Svensk kolasås med en underbar smak? Välj dina favoriter till desserten eller eftermiddagskaffet.

Totalt 82 poster
Sida 1 av 4
1 2 3 4
 

Godis i Sverige

Godis och konfektyrprodukter slog igenom i Sverige på 1800 talet. Innan dess var sockret alldeles för dyrt för att gemene man skulle ha råd att köpa konfektyr. Men på slutet av 1890 talet växte de svenska sockerbruken och produkter med mycket socker blev betydlig billigare.

Chokladkakan

Den första chokladkakan kom 1847 då man några år tidigare lärt sig att göra pulver av kakaobönan. 1872 startades den första chokoladfabriken i Sverige av Cloetta.

Lakrits

Kryddan lakrits kommer från lakritsroten (Glycyrrhiza glabra) som hör till familjen ärtväxter och trivs bäst i torra klimat. För att tillverka lakrits tar man lakrtisroten och maler denna för att sedan koka och få fram ett lakritsextrakt. Lakrits har använts av människan i över 4000 år och användes som läkemedel och för att motverka törst. Till Sverige kom lakrits först i slutet av 1800-talet. Dragerad lakrits uppfanns för ca 50 år sedan på Island.