”Det är så kul att svenskar över lag är nyfikna och öppna för att lära sig om
olika typer av mat”

Edin Dzemat

"Jag grillar året runt"

Från att kamma hem kulinariska priser till att driva stjärnkrogar är eldstjälen Edin Dzemat idag fullt upptagen med att etablera en hamburgerkedja i barndomslandet Bosnien och under sommaren hjälpa en av sina största fotbollsidoler att starta sin drömkrog.

Många matprojekt just nu

Just nu så är jag och ett team mitt uppe i ett projekt där vi bygger en hamburgerkedja i Bosnien med målet att gå vidare till Kroatien och så småningom även till Sverige. Detta sker samtidigt som vi ligger i en intensiv planeringsfas för ett projekt där jag ska hjälpa en av mina största idoler, en fotbollsstjärna vars namn jag inte kan nämna just nu, med att starta en restaurang i kuststaden Dubrovnik i Kroatien. Det är fullt upp och riktigt kul!

Jag samarbetar även idag med Wernersson Ost där vi arbetar med kombinationen av ost och mat. Vilken ost passar bäst till vad och hur kan olika sorters ost förhöja smakerna i en hel måltid? Jag lär mig otroligt mycket av deras ostmästare på plats så detta är verkligen ett lärorikt samarbete på alla sätt.

Samarbetar med Lindahls Deli

En annan spännande grej är att jag tillsammans med Lindahls Deli har byggt en saluhall på nätet. Det är verkligen en idé vi tror starkt på och som dessutom kommer att bli allt vanligare framöver. Man beställer enkelt på nätet och får det hemlevererat lagom till helgen, eller närhelst det önskas hummer, ostar och andra härliga delikatesser.

Mat från Balkan till alla svenskar

”Balkan for beginners”, ännu ett projekt du satt ditt hjärta i. Berätta.
– Projektet går ut på att lära alla svenskar om vad mat från Balkan är. Det är ett superbra koncept och maten härifrån är helt fantastisk på alla sätt och vis. Maten är otrolig och det är så kul att svenskar över lag är nyfikna och öppna för att lära sig om olika typer av mat och kök. I Sveriges matbutiker hittar man mat från alla världens hörn, vilket är unikt! Så projektet har mottagits med öppna armar, vilket känns kul!

Vilka är dina egna favoriter från Balkan?
Jag älskar cevapcici!

Är detta ett kök vi kommer att se mer av framöver?
– Absolut, jag tror att det kommer att explodera! Det öppnar upp fler och fler Balkan-restauranger och efterfrågan ökar hela tiden. Helt övertygad om att det kommer att bli hur stort som helst.

Slutligen innan vi avslutar, hinner du med någon semester i sommar? Blir det något grillat?
– Min semester blir i Dubrovnik. Jag kommer att vara här i ett par månader. Ha ha, ja jag är en grillmästare! Grillar året runt, både med gas och kol beroende på hur mycket tid jag har.

FAKTA: Edin Dzemat
Gör: Kock, konsult
Född: 1984
Bor: Göteborg, Västervik
Familj: Sambo och hunden Nala

Hamburgergrillning