Matkultur i Grekland – Grekiska delikatesser

I Grekland äter man typisk medelhavsmat som på många sätt liknar det italienska och serbiska köket men även mat som kommer från Mellan-Östern. Man använder idag naturligtvis mycket oliver och olivolja (vilka är basvaror i den grekiska maten) samt grönsaker och örter. Även ost är obligatoriskt i det grekiska köket och äts som förrätt eller som ett tillbehör till huvudrätten. Man använder även ost i pajer, saganaki, pasta, omeletter med mera.

Rötter i antiken

Ost har funnits i Grekland ända tillbaka till antiken och tillverkas fortfarande på ungefär samma sätt. Grekland är det land i Europa som konsumerar mest ost vilket till största delen beror på fetaostens populäritet.

Förrätter

Som i många andra medelhavsländer äter man gärna smårätter som man i Grekland kallar för Meze. Dessa kan till exempel vara, dolmades (vinblad fyllda med ris, grönsaker & kött), grekisk sallad, horta (ångkokta eller blancherade grönsaker, skordalia (vitlök/potatispuré), tzatziki och mycker mer. Man gillar också att slå in olika livsmedel i fildeg. Även soppa är en populär grekisk förrätt.

Huvudrätt

Man äter gärna vegetariskt och då framförallt under fastan, men det grekiska köket ses ofta som hälsosamt med olivolja och färska grönsaker. Kött har blivit vanligare på senare år och man äter både fläsk, lamm, nöt, get, kyckling, kalv och kanin. Kött var tidigare mycket dyrt och åts då bara ett par gånger i veckan, medan man idag gärna äter kött två gånger om dagen. Typiska maträtter är moussaka, gyros, souvlaki och pastitsio som påminner om lasagne.

Dessert

Här är det sött i alla dess former, som gäller. Baserna är socker, honung, filodeg och nötter. Grekland har sin egen tappning av baklava som görs på tjockare filodeg än den turkiska varianten.

 

Moussaka – En grekisk klassiker

Moussaka är en av Greklands många nationalrätter. Moussaka har arabiska/turkiska rötter och kom till Grekland när araberna tog in huvudingrediensen som är aubergine. En tradionell moussaka innehåller aubergine, lammfärs, potatis och bechamelsås. Utöver det smaksätter man bland annat med lök och olivolja.

Hemleverans i obruten kylkedja

Vi levererar delikatesser direkt hem till din dörr i en obruten kylkedja.
För närvarande fungerar kylda hemleveranser av delikatesser i Borås, Enköping, Eskilstuna, Göteborg, Habo, Helsingborg, Huskvarna, Jakobsberg, Jönköping, Kungälv, Landskrona, Landvetter, Lerum, Linköping, Lund, Malmö, Mullsjö, Mölndal, Norrköping, Solna, Stockholm, Södertälje, Trelleborg, Täby, Umeå, Upplands Väsby, Uppsala, Vaggeryd, Västerås, Växjö, Ystad, Åkersberga, Ängelholm och Örebro. Utöver orterna ovan kan vi också leverera till ett stort antal närområden. Kolla gärna i kassan om du får upp Bring som leveransalternativ. Där vi inte kan leverera med kylbil har vi ett samarbete med PostNord hemleverans för icke kylda produkter.