Hulda från Savolax

Fiskarkärringen som blev hovleverantör


Hulda var en känd Göteborgsprofil i början av 1900-talet. Hon var fiskarkärringen som blev hovleverantör. Hon slog sig fram på en blöt, kall och tung marknad och hon gjorde det med glimten i ögat och bägge fötterna på jorden.

Med fötterna på jorden och blicken mot framtiden
Hulda Sköldberg var fiskhandlerskan från Göteborg som blev känd för att driva sina innovativa och ofta samhällsnyttiga projekt med lika doser envishet, humor och ödmjukhet. Hon var en stark och driftig kvinna i en mansdominerad bransch i början av seklet.

Hulda har döpt vår lax
Hulda var en nytänkande kvinna. Hon såg behov och tillgodosåg dem. Hon hittade lösningar och skapade möjligheter. När vi tog fram vår mest innovativa produktserie hittills, låg det nära till hands att döpa den efter henne. Vårt Hulda Sköldberg-sortiment är vår hyllning till Hulda. Vi balanserar tradition och innovation och dubbelröker lax av riktigt hög kvalitet. Ett gott, smart och kaxigt sortiment. Lite som Hulda själv, tänker vi.

Anrika lokaler i Göteborg
Magasinet här i Fiskhamnen i Göteborg andas tradition och är Fiskhamnens äldsta hus, byggt 1917. Här hade en gång i tiden Hulda Sköldberg sitt kontor och härifrån drev hon delar av sin breda verksamhet. Här har vi bott i över 25 år.

Rökningens historia
Rökning har genom tiderna varit en populär metod att tillreda och konservera fisk och kött. Tillsammans med saltning och torkning var det enda möjligheten att spara frukterna av en kort periods överflöd för att ha mat när färskvaror inte fanns att tillgå.

LÄS MER
Savolax Hulda Sköldberg

Hemma hos Annas mamma värmer Huldas gamla kamin ännu upp köket
När Anna Martinsson var liten köpte hennes pappa Hulda Sköldbergs magasin i Fiskhamnen i Göteborg. Där flyttade företaget in och där sitter de än. Kvar finns skylten till kamrerkontoret och hemma hos Annas mamma värmer Huldas gamla kamin ännu upp köket när morgnarna är kalla.

Yngre göteborgare känner möjligen till henne för att hon har fått ge namn åt en spårvagn, eller kanske för att huset där hon en gång bodde numera inrymmer stödverksamhet för hemlösa kvinnor. Men de som var med då det begav sig, berättar historien om en varm, engagerad och genuin dam. En dam som hittade lösningar på problem och drev igenom förändring där behov fanns.

Sedan mer än 25 år tillbaka är Anna Martinsson entreprenör inom fiskbranschen i Göteborg och driver idag företaget Savolax. När man tog fram en helt ny rökmetod låg minnena av Hulda nära till hands.

– Jag har så många barndomsminnen från det här magasinet. Hulda sitter liksom i väggarna. Så när vi hade tagit fram vår nya dubbelrökta lax kändes det självklart att det skulle vara hon som gav namn åt konceptet. Metoden är en blandning av tradition och innovation – man kallröker först, med bok och en, på traditionellt vis. Sedan röker man laxen igen, med en varmrökningsmetod som är skonsam mot miljön och väldigt effektiv. Resultatet är dubbelfiléer med intensiv röksmak hela vägen in till kärnan.

Anna berättar;
– Vi slogs av att de varmrökta dubbelfiléerna ofta hade en fantastisk röksmak i ytterkanterna, men in mot mitten smakade det inte så mycket. Genom att kombinera vår rena och kalla rök med varmrökning fick vi en produkt med en fantastisk konsistens, saftig och med en mild röksmak genom hela laxen. De fina bitar som blev över efter att vi trimmat dubbelfilén blev grunden för våra första nuggets. Ett läckert tilltugg, ett nyttigt godis och samtidigt ett sätt att minska lite på resursslöseriet.

Det dubbelrökta sortimentet är resultatet av nytänkande och tradition, av engagemang och kärlek till det genuint goda. Ett samarbete mellan Anna och Hulda – två kvinnor i samma bransch. Innovativa och engagerade. Med hjärtat i Fiskhamnen och fötterna på jorden.

Sortiment Hulda Sköldberg
Hulda Sköldberg-sortimentet är idag en del av vårt ordinarie sortiment. Det består idag av vår dubbelfilé, dubbelrökta specialstyckade bitar samt våra läckra laxnuggets, omsorgsfullt kryddade med våra egna kryddblandningar.