grillning hamburgare

Skyddade beteckningar

Inom EU är det möjligt att registrera beteckningar för vissa speciella livsmedel. Beteckningarna heter skyddad ursprungsbeteckning, garanterad traditionell specialitet och skyddad geografisk beteckning.

Några exempel på skyddade beteckningar är Skånsk spettekaka, Hushållsost och Falukorv.

Reglerna kring de skyddade beteckningarna är till för att hjälpa den som är producent av jordbruksprodukter och livsmedel. De gör det möjligt för företag att informera om produkternas och livsmedlens egenskaper och särskilda kvaliteter. 

Sverige har inte någon tradition att skydda geografiska eller ursprungsbeteckningar. Istället har man skyddat varumärken.

 

Edin Dzemat

 

 

Garanterad traditionell specialitet, (GTS)

Är skyddade recept på traditionella produkter där namnen har använts minst trettio år. GTS får användas av alla som följer receptet.

Garanterad traditionell specialitet (GTS) får registreras om det beskriver en specifik produkt eller ett livsmedel som har en viss sammansättning, produktion eller bearbetning som överensstämmer med traditionell praxis för denna produkt eller är gjord av traditionella råvaror och ingredienser.

Namnet måste ha använts traditionellt för produkten och gälla dess traditionella karaktär eller särskilda egenskaper.

Exempel på svenska garanterade traditionella specialiteter är Falukorv och Hushållsost.

 

 

 

 

Skyddad geografisk beteckning SGB

För att en produkt ska kunna få en skyddad geografisk beteckning räcker det att antingen produktion, bearbetning eller beredning sker inom det geografiska området. Råvarorna kan komma från annan plats.

Vad är skyddad geografisk beteckning?

Skyddad geografisk beteckning (SGB) är ett namn som får registreras för en produkt som:

  • kommer från en viss ort eller region eller ett visst land,
  • har särskild kvalitet, rykte eller andra egenskaper som till största del beror på det geografiska ursprunget och

som i minst ett led produceras i det avgränsade geografiska området.

Exempel på svenska skyddade geografiska beteckningar (SGB) är Svecia, Skånsk spettkaka och Bruna bönor från Öland.

risotto

Hemleverans i obruten kylkedja

Vi levererar delikatesser direkt hem till din dörr i en obruten kylkedja.
För närvarande fungerar kylda hemleveranser av delikatesser i Borås, Enköping, Eskilstuna, Göteborg, Habo, Helsingborg, Huskvarna, Jakobsberg, Jönköping, Kungälv, Landskrona, Landvetter, Lerum, Linköping, Lund, Malmö, Mullsjö, Mölndal, Norrköping, Solna, Stockholm, Södertälje, Trelleborg, Täby, Umeå, Upplands Väsby, Uppsala, Vaggeryd, Västerås, Växjö, Ystad, Åkersberga, Ängelholm och Örebro. Utöver orterna ovan kan vi också leverera till ett stort antal närområden. Kolla gärna i kassan om du får upp Bring som leveransalternativ. Där vi inte kan leverera med kylbil har vi ett samarbete med PostNord hemleverans för icke kylda produkter.