Matkultur i Italien – Italienska delikatesser

Den italienska matkulturen med sina delikatesser har en lång historia och vilken har förändrats mycket genom århundrandena. Man kan se spår av det italienska köket ända tillbaka till 300-talet före Kristus, även om Italien som land först bildades under 1800-talet. Italienska delikatesser varierar ganska mycket mellan olika delar av Italien. I de norra delarna av Italien präglas delikatesserna av mycket smör och mejerivaror, i södra Italien är det mer olivolja. Italien är känt för sina fina olivoljor och sina fantastiska ostar såsom Parmesan, Mozzarella och Gorgonzola. Inom charkuterier är det parmaskinka, mortadella och salami som lyser starkast. Självklart måste vi också nämna pastan, pizzan och de goda vinerna så som Chianti och Barolo.

 

En italiensk måltid

En traditionell italiensk måltid består oftast av många rätter, minst 3-4 stycken. Måltiden får gärna ta lång tid i Italien då detta är en tid för att träffas med vänner och familj.

Antipasto – Före måltiden

Är som det låter, det man äter innan maten och fungerar som en aptitretare. Rätterna kan vara både varma och kalla och består ofta av kallskuret som parmaskinka, melon, grillade grönsaker som ofta är marinerade i olivolja. Utöver det har man ofta Carpaccio och Caprese (Mozzarella med lite tomater).

Primo Piatto – Första Varmrätten

Här är det oftast någon form av pasta som gäller, men även gnocchi, risotto, polenta och olika typer av soppa. I normala fall äter man detta utan kött.

Secondo Piatto – Andra Varmrätten

Nu är det dags för kött, som kan vara kött, fisk eller fågel. Vad som är vanligast och vilka typer av kött man väljer varierar mycket mellan olika regioner. Till köttet har man ofta någon typ av sallad eller grillade grönsaker.

Formaggio e frutta – Ost & frukt

Desserten består ofta av frukter, ost eller sötsaker. Parmesan eller Grana Padano är vanligt eller Pecorino som är gjord på fårmjölk. Väljer man en söt dessert (il dolce) finns alltid pannacotta eller

Medeltida tradition

Riset kom till Italien på medeltiden då araberna introducerade riset och man upptäckte att klimatet runt medelhavet var idealiskt för de rissorter som man idag gör risotto på. Grunden till en risotto är lök som hettas upp med olivolja, där man sedan tillsätter ris och låter det fräsa tills det blir blankt. Efter det tillsätter man vitt eller rött vin som tas upp av riset. Sedan rör man i buljong tills man får det karakteristiska, krämiga riset. Som pricken över i, river man parmesan, pecorino eller grana padano över risotton. Risotto fungerar utmärkt som varmrätt utan kött eller annat protein.

 

Risotto-Ett måste i Italien

Risotto är en av de första rätter man kommer att tänka på när man tänker italiensk mat. Risotto görs på speciella rissorter så som avorio, arborio, vialone nano eller carnaroliris. Riset kom till Italien på medeltiden då araberna introducerade riset och man upptäckte att klimatet runt medelhavet var idealiskt för de rissorter som man idag gör risotto på. Grunden till en risotto är lök som hettas upp med olivolja, där man sedan tillsätter ris och låter det fräsa tills det blir blankt. Efter det tillsätter man vitt eller rött vin som tas upp av riset. Sedan rör man i buljong tills man får det karakteristiska, krämiga riset. Som pricken över i, river man parmesan, pecorino eller granda padano över risotton. Ät gärna risotto som en av dina varmrätter, utan kött eller annat protein.

risotto

Hemleverans i obruten kylkedja

Vi levererar delikatesser direkt hem till din dörr i en obruten kylkedja.
För närvarande fungerar kylda hemleveranser av delikatesser i Borås, Enköping, Eskilstuna, Göteborg, Habo, Helsingborg, Huskvarna, Jakobsberg, Jönköping, Kungälv, Landskrona, Landvetter, Lerum, Linköping, Lund, Malmö, Mullsjö, Mölndal, Norrköping, Solna, Stockholm, Södertälje, Trelleborg, Täby, Umeå, Upplands Väsby, Uppsala, Vaggeryd, Västerås, Växjö, Ystad, Åkersberga, Ängelholm och Örebro. Utöver orterna ovan kan vi också leverera till ett stort antal närområden. Kolla gärna i kassan om du får upp Bring som leveransalternativ. Där vi inte kan leverera med kylbil har vi ett samarbete med PostNord hemleverans för icke kylda produkter.