Hem/ MAT & DRYCK / Dessert

Dessert

Ost eller ostkaka? Måste man välja?

Efter maten vill man ju självklart ha en välsmakande dessert. Här har vi valt att ha klassisk småländsk ostkaka från Vrigstad, som förhöjs av god sylt från Hafi. Även ostbricka är en bra avrundning på middagen med goda dessertostar som Brie De Meaux, Brillat Savarin & Bleu Dauvergne. En perfekt uppsatt ostbricka bör innehålla både hårdost, blåmögelost, vitmögelost och en kittost. Till osten kan man med fördel servera en god marmelad eller varför inte en honung? Produkterna skickas med hemleverans i obruten kylkedja. För närvarande fungerar kylda hemleveranser av delikatesser i Borås, Enköping, Eskilstuna, Göteborg, Habo, Helsingborg, Huskvarna, Jakobsberg, Jönköping, Kungälv, Landskrona, Landvetter, Lerum, Linköping, Lund, Malmö, Mullsjö, Mölndal, Norrköping, Solna, Stockholm, Södertälje, Trelleborg, Täby, Umeå, Upplands Väsby, Uppsala, Vaggeryd, Västerås, Växjö, Ystad, Åkersberga, Ängelholm och Örebro. Utöver orterna ovan kan vi också leverera till ett stort antal närområden. Kolla gärna i kassan om du får upp Bring som leveransalternativ. Där vi inte kan leverera med kylbil har vi ett samarbete med PostNord hemleverans för icke kylda produkter.

Läs mer

Ostkaka

Ostkaka är en svensk dessert som har existerat åtminstone från 1500 talet, men troligen enda tillbaka till medeltiden. Ostkakans huvudingredienser är mjölk, vetemjöl och ostlöpe som gräddas i ugn. Det finns två olika sorters ostkaka i Sverige, den ena är Hälsingeostkakan från Hälsingland och den andra är den vi säljer hos oss, den Småländska ostkakan. Detta är två helt olika produkter både i smak och konsistens. Småländsk ostkaka innehåller även bittermandel, ägg, grädde och strösocker och är grynig i sin konsistens. Enligt småländsk tradition börjar man alltid att är ostkakan från mitten. Ostkakans dag firas varje år sedan 2004 den 14 november.

Brie de Meaux

Brie de Meaux är en av de mest kopierade ostarna. Brie de Meaux görs på opastöriserad komjölk och mognar från utsidan och in. Osten har fått sitt namn från regionen Brie och kommunen Meaux.

Camembert

Camembert har funnits sedan slutat på 1700 talet och ostens moder skall vara Marie Harel. Osten är uppkallad efter en by med samma namn som ligger i Normandie. Osten kan tillverkas både på pastöriserad och opastöriserad komjölk. Osten är en vitmögelost och mognar från utsidan och in.

Roquefort

Roquefort är en blåmögelost och är uppkallad efter staden med samma namn. Rouqefort tillverkas på opastöriserad fårmjölk. Legenden säger att osten kom till av en slump då en fåraherde vallade sina får i Roquefort-sur-Soulzon. Han ska av någon anledning behövt lämna i all hast den grotta där han slagit läger och glömt sin matsäck med bland annat ost. När han senare kom tillbaka och osten hade möglat smakade han ändå på den och upptäckte att den smakade fantastiskt. Möglet ska ha kommit från en mögelsvamp som fanns just i dessa grottor. Om det är sant? Kanske, kanske inte. Osten har varit skyddad i över 600 år och fick AOX märkning 1925.