Ostron

Är du sugen på att lyxa till middagen hemma? Då ska du köpa hem våra mycket goda ostron. Servera gärna dina ostron med en skvätt Yuzu. Till detta passar det alldeles utmärkt att dricka ett glas iskall Champagne för lite extra flärd. För ytterligare serveringstips, kolla in vår lilla ostronskola.

Ostronet Legris

Vi har valt att använda oss av två olika ostron varav det ena är Legris från Frankrike som är av arten Crassostrea Gigas och är mellan 3-5 år, från odlaren Emmanuel Legris. Ostronen odlas uteslutande i Aber Wrac’h-mynningen och har därför en distinkt smak av det öppna havet. Vattnets färskhet ger kanten på ostronet en djup svart nyans medan insidan av skalet har en ljus benvit färg. Efter tre år skördas ostronet och resultatet är ett fylligt och välsmakande ostron med ett kupformat skal. Ostron är robusta och håller mycket bra när de kyls i sina tråg.

Ostronet Chebooktook

Vårt andra ostron heter Chebooktook och kommer ifrån Kanada och är av arten Crassostrea Virginica och är mellan 4-6 år, från odlaren Serge Leblanc. Ostronet har fått sitt namn efter bukten Bouctouche orginalnamn på Mi’kmaq och betyder Great Little Harbour. Just bukten har ett av de mest ultimata placeringarna för en ostronodling, skyddad av en nästan 1 mil lång sandstrand men som släpper på precis tillräckligt med vågor för att få ostronen att trivas. Odlingen är idag 27 år och drivs fortfarande av eldsjälen Serge LeBlanc.

Läs mer

Ostron för hemleverans!

När du ska bjuda dina gäster på delikatesser är ostron en självklarhet. Vi är mycket glada över att kunna erbjuda ostron med hemleverans.

Ostronodling

Ostron odlas i kassar som är utsatta i vattnet som blir tillgängliga när det är ebb. Detta är viktigt då ostronen måste vändas regelbundet, tidvattnet hjälper också till att syresätta vattnet. vid odlingar i medelhavet använder man en typ av hiss för att efterliknade rörelsen av tidvatten och ostronen höjs och sänks. I Frankrike odlar man cirka 130 000 ton ostron om året, fransmännen äter själva upp hälften av dessa mellan jul och nyår.<

Hur vet man att ett ostron är färskt?

Titta och lukta. När du öppnat ostronet så tittar du efter att det är vätskefyllt. Är det torrt kasserar du. Nästa steg är att lukta, det ska lukta friskt hav.

Tips

Om du ska förbereda och öppna ostron innan dina gäster kommer, så låt dom inte ligga öppnade i mer än två timmar. Att öppna ostron och äta tillsamman är mycket trevligt och kul för dom som inte öppnat ostron tidigare. Ostron förvaras bäst i en fuktig handduk i kylen.