Hem/ MAT & DRYCK / Honung

Honung

Goda honungar från olika nektar och ursprung.

Här hittar du honung från vårt eget varumärke A World Of Honey. Vi har valt ut honung med olika karaktärer. Allt från Svensk honung till Grekisk honung. Burkarna har en volym på 240 g, allt för att du ska kunna köpa honung som passar till olika typer av matlagning eller för att ringla över frukostfilen.

  • Testa gärna att byta ut sockret i bakningen och ersätt med honung för ett nyttigare alternativ.
     
  • Byt ut socker med bra honung i alla såser du lagar. På så sätt får du en mycket rundare och mjukare sötma att balansera såsen med, exempelvis rödvinsås eller gräddsås.

  • Vill du lyxa till din frukost lite? Ta en väldigt fet och syrlig yoghurt i en djup skål med ca 3 dl yoghurt, salta rostade pistagenötter som du grovhackar. Sedan ringlar du en full tesked med akacia honung över, då får man med syran, sötman och sältan, enklare och godare än så blir det inte.

  • Ett tips på hur du steker en god torskrygg. Skär ut ca 150 grams bitar av filén utan skinn, salta lätt på båda sidorna av fisken och pensla över med honung, värm upp stekpannan på hög värme, stek fisken i olivolja ca 3 min per sida och avsluta med en klick smör, så får du en superfin karamelliserad och saltad torsk med finaste stekytan någonsin

 

 

Våra varor levereras allt med hemleverans och för närvarande fungerar kylda hemleveranser av delikatesser i Borås, Enköping, Eskilstuna, Göteborg, Habo, Helsingborg, Huskvarna, Jakobsberg, Jönköping, Kungälv, Landskrona, Landvetter, Lerum, Linköping, Lund, Malmö, Mullsjö, Mölndal, Norrköping, Solna, Stockholm, Södertälje, Trelleborg, Täby, Umeå, Upplands Väsby, Uppsala, Vaggeryd, Västerås, Växjö, Ystad, Åkersberga, Ängelholm och Örebro. Utöver orterna ovan kan vi också leverera till ett stort antal närområden. Kolla gärna i kassan om du får upp Bring som leveransalternativ. Där vi inte kan leverera med kylbil har vi ett samarbete med PostNord hemleverans för icke kylda produkter.

Läs mer

Vad är honung?

Ordet honung är skyddat och får endast användas som beteckning på produkter som ”har sitt ursprung i söta ämnen som bin har samlat i naturen”. Ingenting får tillsättas eller tas bort.

Bins arbete

Det är ett mödosamt arbete för bina, för att få ihop nektar till ett halvt kilo honung måste bina göra ca tre-fyra miljoner (!) blombesök. Det motsvarar en flygsträcka på två varv runt jorden! Honung innehåller ca 75 % sockerarter och ca 20 % vatten. Det mesta av sockret är druvsocker och fruktsocker. De sista 5 % utgörs av bland annat enzymer, mineralämnen, vitaminer, aminosyror och inhibiner (ett bakteriehämmande ämne). Forskare har hittat över 200 olika ämnen i honung.

Hur länge lever ett bi?

Det beror på vilken typ av bi det är och när de föds. Drottningen lever 3-4 år, drönare som föds på sommaren ca 22 dagar och de som föds på vintern i ca 59 dagar. Arbetare som föds på sommaren blir ca 36 dagar och de som föds på vintern blir ca 6 månader.

Honungstips

• Om du har bränt dig, stryk lite honung på såret så läker det snabbare.
• Ät honung regelbundet och du får ett gott minne, god hälsa och kommer varken att känna dig alltför hungrig eller orkeslös ( Shen Nong 50 f Kr).
• Ät honung regelbundet och du håller dina ögon och öron i bra kondition. (Meng Xiang 700 e Kr).
• Stryk lite honung på insektsbettet så lindras smärtan.
• För att sova gott om natten – drick en kopp ljummet vatten med honung i.
• Lägg en honungsmask – Honung är milt exfolierande och fuktbindande och är rikt på vitaminer, antiinflammatoriska ämnen och antioxidanter.

Bi-Info

• Biet orienterar sig med hjälp av solen
• Drönaren ger sig bara iväg på flygtur om det är varmt ute, runt 20 °C vill han helst ha!
• Bin ser ultraviolett ljus.
• Bin samlar honung för att överleva vintern.
• Biet flyger i 5 dagar till cirka 50 000 blommor för att skaffa nektar att göra om till ett gram honung.

Grekisk Honung

Grekisk honung finns från många olika typer av blommor, men vi tycker att grekisk honung från Timjan tillför det lilla extra och passar mycket bra i matlagning. Ringla gärna över en camembert som får tillagas i ugnen.
Läs mer om grekiska delikatesser här>

Italiensk Honung

Italiensk chark och italiensk ost är vida kända, men italiensk honung kanske inte är lika känd i Sverige. Vi har startat med en italiensk honung från kastanj som har en väldigt egen smak som går lite åt apelsinmarmelad och mörk choklad.
Läs mer om italienska delikatesser här>

Spansk Honung

Spansk honung är fantastisk och vi har börjat med två varianter, Lavendel med dofter från ängsblommor och Rosmarin med smak av citrus.
Läs mer om spanska delikatesser här>

Svensk Honung

Givetvis måste vi ju även ha en svensk honung, och har då valt honung från Ljung. Honungen har smak av varma kryddor och är något bitter.

Serbisk Honung

Akacia är kanske den mest kända honungen i världen. Mycket omtyckt för sina egenskaper att hålla sig flytande länge, vilket beror på att denna honung innehåller en högre halt fruktos och mindre glukos än de flesta andra honungssorter. Vi har hämtat från Akacia från Serbien där Akaciaträden blommar vackert under Maj.