Hem/ MAT & DRYCK / Olja & Vinäger / Olivolja Grekland

Olivolja Grekland

Samtliga våra olivoljor är ExtraVirgin eller som vi kallar det i Sverige Extra junfruolivolja. Detta är en kallextraherad olivolja av hög kvalitet framställd genom en mekanisk process,  helt utan tillsatser där temperaturen inte överstiger 27 grader. Här har vi samlat ett urval av grekiska extra virgin olivoljor, från olika regioner med olika egenskaper.

Läs mer

Grekisk Olivolja

Grekland är tredje största producenten av olivolja i världen och är kända för sin höga kvalité. I Grekland är ca 80% av all olivolja Extra Virgin. Grekland är det land som konsumerar mest olivolja i världen. Oliverna är dessutom nästan alltid handplockade vilket bidrar till den fina kvalitén. Grekisk olivolja ska ha tillverkats på den grekiska ön Kreta redan för över 5000 år sedan.

Oliver

Olivolja kommer från frukterna på olivträdet och den har en central roll i köket och förknippas först och främst med medelhavsköket. Människan har odlat olivträd i över 6000 år. Det finns över 900 olika sorter av oliver och kvalitén på oljan beror givetvis på vilken oliv, klimat, mognad, jordtyp och många andra parametrar. Olivolja består enbart av fett men det är främst nyttiga fetter som kallas för omättade, ca 85% är olika typer av omättat fett.
Läs mer om grekiska delikatesser här>