Julita Rapsolja, 500 ml

Julita Rapsolja, 500 ml

Med en naturlig nötdoft och en vacker guldgul färg är denna jungfruliga gourmetolja en utsökt kulinarisk ingrediens i matlagningen. Utmärkt till dressing, bakning, stekning och fritering. För att framställa Julita rapsolja använder vi vårraps. Det ger oljan sin goda smak. Rapsen kommer från 5 olika gårdar kring Julita i Sörmland. Alla gårdar använder liknande jordar för att vår rapsolja alltid ska smaka lika gott! För att skapa den underbara smaken som Julita rapsolja har så är hemligheten hantverket och den process som kallas för kallpressning. Det är en process där vi utvinner oljan i föret genom en press, helt naturligt. Vi använder inga kemikalier eller upphettning.

Läs mer
  • Volym: 500 ml
Lagerstatus: I lager
64 kr /St

OBRUTEN KYLKEDJA TILL DIN DÖRR –LEVERANS PÅ TORSDAGAR

Ingredienser

  • Ingredienser: Svenskodlad kallpressad rapsolja

OBS! Förändringar i produkternas innehåll kan ske. Kontrollera därför alltid produktinformationen som står på förpackningen vid leveransen.

Allergener

  • Allergener: Inga

Volym

  • Volym: 500 ml

Ursprung

  • Ursprung: Sverige

Näringsämnen per 100 g

Energi 3700kj / 900kcal

Fett 100 g

varav mättat fett 100 g

Kolhydrater 0 g

varav sockerarter 0 g

Protein 0 g

Salt 0 g

Kunder som köpt denna vara har även köpt

  • Lindahls Ca 660 G
    Här har du en härlig grillbricka med blandade korvar. Det finns något för all...
    88 kr
    I Lager
  • Savolax 150 g
    Vår fina kallrökta lax – Från hur man tar emot laxen till den unika rökmetode...
    112 kr
    I Lager
  • Jakobsdals Charkuteri 90 g
    Ett saftigt och extra mört nötkött som röks på galler i en speciell rökproces...
    29 kr
    I Lager
  • 200 g
    En svensk ekologisk och kravmärkt grillost, blir det bättre? Skulle väl vara ...
    40 kr
    Ej i lager
    Tillfälligt slutsåld
  • Andra varor från samma varumärke

  • Julita Rapsolja 250 ml
    Med en naturlig nötig doft och en vacker guldgul färg utgör denna gourmetolja...
    79 kr
    I lager
  • Julita Rapsolja 250 ml
    Med en naturlig nötig doft och en vacker guldgul färg utgör denna gourmetolja...
    79 kr
    I lager
  • Julita Rapsolja 250 ml
    Med en naturlig nötig doft och en vacker guldgul färg utgör denna gourmetolja...
    79 kr
    I lager
  • Julita Rapsolja 250 ml
    Med en naturlig nötig doft och en vacker guldgul färg utgör denna gourmetolja...
    79 kr
    I lager
  • Andra varor från samma varugrupp

  • Julita Rapsolja 250 ml
    Med en naturlig nötig doft och en vacker guldgul färg utgör denna gourmetolja...
    79 kr
    I lager
  • Julita Rapsolja 250 ml
    Med en naturlig nötig doft och en vacker guldgul färg utgör denna gourmetolja...
    79 kr
    I lager
  • Julita Rapsolja 250 ml
    Med en naturlig nötig doft och en vacker guldgul färg utgör denna gourmetolja...
    79 kr
    I lager
  • Julita Rapsolja 250 ml
    Med en naturlig nötig doft och en vacker guldgul färg utgör denna gourmetolja...
    79 kr
    I lager
  •  
    OM VARUMÄRKET

    En vackert guldgul olja

    Julita rapsolja föddes på Julita gård i Södermanland. Året var 1990. Den dåvarande arrendatorn på gården, Bengt Isakson hade varit i Frankrike och sett hur man gjorde fin olivolja och fått en idé. Han tänkte att det måste gå att göra finolja av svensk raps. Genom att kallpressa rapsen så får man alla nyttigheter kvar och det blir en ren naturprodukt som dessutom tål höga temperaturer. Så han köpte sig en press och började pressa sina frön till olja. Han blev därmed först i Sverige med att kallpressa olja och sälja till konsument. Resultatet var fantastiskt. En vackert guldgul olja som smakade hasselnöt!

    En långsam process

    Att kallpressa innebär att man låter fröet gå igenom en press som sakta pressar ut oljan och frömjöl och skal pressas till små pellets, som går till foder till djur eftersom resterna fortfarande innehåller en massa olja. Inget går till spillo. Det tar tid att kallpressa rapsolja och det går åt mycket frö. Processen är långsam och Julita rapsolja väljer att sedimentera (frörester sjunker till botten) istället för att filtrera. Därför kan de finnas lite sediment kvar i botten på flaskorna som ser ut som en dimma och det är bara nyttiga rester från själva pressningen. De flesta som kallpressar filtrerar för att det går fortare men vi har valt sedimentering som tar cirka tre veckor. Vi upplever att oljan blir godare och behåller sina vitaminer och antioxidanter då.

    Vi driver traditionen vidare

    Jag som driver Julita rapsolja idag heter Erica Larsson och köpte företaget 2003 av Bengts döttrar efter hans bortgång. Mitt mål är att fortsätta i samma anda som Bengt och göra den bästa kallpressade rapsoljan. Jag älskar smaken och använder den till mycket inom matlagningen. Smaken är härlig och god och följer med det du tillagar. Även färgen följer med, tex om du bakar med mycket rapsolja så blir det ett gulfärgat bröd. Ibland upplevde jag att jag ville ha andra smaker och ändå få den nyttiga kallpressade rapsoljans egenskaper så då började jag experimentera med rapsoljan och smaksatte den med äkta kryddor.

    Vi använder riktiga frystorkade kryddor och det går åt mycket kryddor och det tar minst två veckor innan kryddorna vinner över rapsoljans smak och så har man en god och nyttig rapsolja som smakar t.ex. örtigt. På så vis kunde jag använda mig av denna fantastiskt nyttiga olja i nästan all min matlagning. Jag har tagit fram fyra smaksatta oljor; en viltolja, en örtolja en med chili/vitlök och en med citron. Den med citron innehåller inga torkade citroner men är från äkta citron och ingen essens. De flaskor som har kryddor i sig kan man fylla på med ny naturell olja när oljan är slut och på så vis få ytterligare smaksatt olja. Den måste dock stå och dra i två veckor först.

    Lokal produktion

    Vi sammarbetar med fyra bönder som gör ett fantastiskt jobb och produkterna märks från vilken gård fröet till just den flaskans olja kommer ifrån. Det gör vi på alla flaskor med den naturella rapsoljan. Gårdarna ligger inom en radie av tre mil ifrån Julita gård. Tapplokalen flyttades efter några år från Julita Gård till vår gård i Vingåker. Cirka 2 mil från Julita. Där tappas nu all olja och smaksätts.

    Vi värnar om en svensk mattradition

    Vi tillvaratar allt i produktionen och tillverkar hudprodukter av det som inte går till livsmedel.
    Vi är ett litet familjeföretag som värnar om den svenska mathantverktraditionen och att mat ska finnas nära. Vi låter råvaran få sin tid så att vi kan välja de bästa för bästa resultat. Vi gör det mesta för hand. Framför allt tappar etiketterar och packar. 

    Julita Rapsolja började pressas och tappas på Julita Gård i början av 1990-talet. Den första kallpressade olja som såldes till konsument.

    Oljan är framställd ur ett lokalodlat, ej genmanipulerat vårrapsfrö. Fröet kallpressas utan tillsatser och ger en naturlig och nyttig matolja. Med en naturlig nötdoft och en vacker guldgul färg är denna jungfruliga gourmetolja en utsökt kulinarisk ingrediens i det svenska köket. Utmärkt till dressing, bakning, stekning och fritering.Vår rapsolja odlas och pressas i Södermanland. En äkta kallpressad rapsolja som vi tappar på flaska hantverksmässigt.

    Läs mer