Hem/ MAT & DRYCK / Ostar / Blåmögelost

Blåmögelost

Din ostbricka blir inte komplett utan ett par blåmögelostar. Här har vi valt ut de allra bästa som passar fantastikt bra med våra goda ostkex. Blåmögelost eller grönmögelost som den också kallas går långt tillbaka i tiden och den äldsta är gorgonzola som går så långt tillbaka i tiden som omkring år 879 e. kr. Dock sägs det att den inte innehöll sina blå vener förrän på 100-talet.

Mögelost-en lyckosam slump

Man tror att man upptäckte mögelostarna av en slump då man lagrade ostar i grottor som hade bra temperatur och luftfuktighet som passade utmärkt för många ofarliga mögelarter som till exempel pencillium roqueforti som används i blåmögelost. Många av ostarna mognas än idag på speciella traditionsenliga sätt så som i grottor, till exempel Roquefort som lagras 3-5 månader i kalkstensgrottor.

Roquefortost-En klassisk blåmögelost

I vårt sortiment har vi valt klassiker som Roquefort och Gorgonzola, Fourme dámbert och Bleu Dauvergne. Men vi har även den omåttligt populära men i jämförelse unga blåmögelosten St Agur. Testa gärna flera olika ostar då de skiljer sig mycket i smak och karaktär. Tillsätt gärna blåmögelost i olika såser eller skiva en bit och låt den smälta på din hamburgare.

 

För närvarande fungerar kylda hemleveranser av delikatesser i Borås, Enköping, Eskilstuna, Göteborg, Habo, Helsingborg, Huskvarna, Jakobsberg, Jönköping, Kungälv, Landskrona, Landvetter, Lerum, Linköping, Lund, Malmö, Mullsjö, Mölndal, Norrköping, Solna, Stockholm, Södertälje, Trelleborg, Täby, Umeå, Upplands Väsby, Uppsala, Vaggeryd, Västerås, Växjö, Ystad, Åkersberga, Ängelholm och Örebro. Utöver orterna ovan kan vi också leverera till ett stort antal närområden. Kolla gärna i kassan om du får upp Bring som leveransalternativ. Där vi inte kan leverera med kylbil har vi ett samarbete med PostNord hemleverans för icke kylda produkter.

Läs mer