Hem/ MAT & DRYCK / Ostar / Fransk Ost

Fransk Ost

Från Frankrike har vi ett brett urval av vitmögelostar, så som Brie de Meaux och Brillat Savarin. Vi har även blåmögelostar och ost med tryffel. Testa gärna olika ostar och komponera en ostbricka som lär imponera på dina mest kräsna vänner.

Läs mer
  • Ostkompaniet Ca 125 g
    Fick sitt ursprungsskydd SUB 1975 men har tillverkats sedan mitten av 1800-ta...
    Kilovara
    Ca. 35 kr/förp
    Jfr. pris 280 kr/kg
    Ca. vikt: 125 g
    I Lager
  • Ostkompaniet Ca 190 g
    Brie de Meaux - Kungen av ostar sedan 1814 och det fortsätter osten leva upp ...
    Kilovara
    Ca. 63 kr/förp
    Jfr. pris 332 kr/kg
    Ca. vikt: 190 g
    I Lager
  • Ostkompaniet Ca 180 g
    En av Frankrikes äldsta ostar som tillverkats sedan Romarrikets tid. Krämig, ...
    Kilovara
    Ca. 29 kr/förp
    ( 36 kr)
    Jfr. pris 160 kr/kg
    Ca. vikt: 180 g
    I Lager
  • Fromagerie de l'ermitage 125 g
    En äkta Camembert härstammar sedan slutet av 1700-talet från Normandie. Smake...
    39 kr
    I Lager
  • Fromagerie de l'ermitage 180 g
    Langres är en fransk kittost från Langres-platån som ligger i regionen Champa...
    42 kr
    Ej i lager
    Tillfälligt slutsåld
  • Wernersson 100 g
    En unik ost tillverkad av mjölk från speciellt uppfödda får. Produceras i Fra...
    43 kr
    I Lager
  • Rouzaire 100 g
    Brillat Savarin är en mycket mjuk och krämig vitmögelost med hög fetthalt och...
    39 kr
    I Lager
  • Rouzaire 250 g
    Vitmögelost som har mjuk och smidig konsistens. Smaken är nötig med en viss s...
    79 kr
    I Lager
  • Rouzaire 180 g
    En fransk vitmögelost, likt brie, tillverkad av pastöriserad komjölk. Osten d...
    88 kr
    ( 129 kr)
    I Lager
  • Jura Flore 200 g
    Comté som är lagrad i 15 månader. Comté är en fantastisk ost från de franska ...
    99 kr
    I lager

Fransk ost

Frankrike är ett av de stora matländerna och ost är inget undantag. Fransk ost är i Sverige kanske mest känd som dessertost med vitmögelostar så som Brie och Camembert. Totalt finns det över 400 olika typer av fransk ost som delas in i olika kategorier. Själva produktionen av fransk ost delas upp enligt PDO/AOV regler och här finns det fyra olika kategorier. Fermier (ost från bondgårdar), Artisanal (småskalig produktion på mjölk från egna och lokala gårdar), Coopérative (produktion på mjölk från lokala mjölkbönder som gått samman för att producera ost), Idustriel, (industriell produktion där mjölken kan komma både lokalt och regionalt).

Historia

I Frankrike har man gjort ost i över 2000 år och den äldsta osten man känner till görs på mjölk från kor som betar på Cantalbergen och osten heter Cantal och kan göras både på opastöriserad och pastöriserad komjölk.

Brie de Meaux

Brie de Meaux är en av de mest kopierade ostarna. Brie de Meaux görs på opastöriserad komjölk och mognar från utsidan och in. Osten har fått sitt namn från regionen Brie och kommunen Meaux.

Camembert

Camembert har funnits sedan slutat på 1700 talet och ostens moder skall vara Marie Harel. Osten är uppkallad efter en by med samma namn som ligger i Normandie. Osten kan tillverkas både på pastöriserad och opastöriserad komjölk. Osten är en vitmögelost och mognar från utsidan och in.

Roquefort

Roquefort är en blåmögelost och är uppkallad efter staden med samma namn. Rouqefort tillverkas på opastöriserad fårmjölk. Legenden säger att osten kom till av en slump då en fåraherde vallade sina får i Roquefort-sur-Soulzon. Han ska av någon anledning behövt lämna i all hast den grotta där han slagit läger och glömt sin matsäck med bland annat ost. När han senare kom tillbaka och osten hade möglat smakade han ändå på den och upptäckte att den smakade fantastiskt. Möglet ska ha kommit från en mögelsvamp som fanns just i dessa grottor. Om det är sant? Kanske, kanske inte. Osten har varit skyddad i över 600 år och fick AOX märkning 1925.