Hem/ MAT & DRYCK / Ostar / Italiensk ost

Italiensk ost

När man pratar om italiensk hårdost är det första man kommer att tänka på, Parmigiano Reggiano som är perfekt att riva över pastan eller laxen, Pamigiano Reggiano är även en självklarhet på ostbrickan. Vi har Parmigiano Reggiano vacche rosse som tillverkas av mjölk från Vacche Rosse (Röd Ko).
En annan fantastisk italiensk hårdost är den opastöriserad italienska osten Pecorino. Pecorino (som betyder fårost) är gjord på opasöriserad fårmjölk.

Italienska färskostar

Bland färskostarna hittar du delikatesser så som Buffelmozzarella, Burrata och Scamorza. Scamorza är en rökt ost som funkar perfekt som ersättare till mozzarella och burrata, framförallt för rätter där osten ska smälta i ugn, då den har utmärkta smältegenskaper.

Gorgonzolan-en italiensk storhet

Vi har även två riktiga italienska storheter i form av Gorgonzola, en fantastisk blåmögelost som du inte kan vara utan på ostbrickan, samt Taleggio som är en klassisk kittost som fått sitt namn från dalen med samma namn, belägen i Lombardiet i norra Italien. Skalet på osten är tunt och osten har en kraftig arom och fruktighet.

Läs mer

Italienska ostar

Italien är välkänt för sina fantastiska ostar där parmesanost tillsamman med mozzarella är de mest kända. Det är kanske inte så konstigt att man är duktig på att ta fram ost i Italien då det är en tradition som funnits med sedan romartiden. I Italien använder många olika typer av mjölk till sin osttillverkning och det finns över 400 olika sorter av ost.

Kvalité

Att man har hög kvalité på osten beror förstås till stor del på lång tradition och erfarenhet, men man har också många konsortier som kontrollerar produktionen av ost vilket även inneburit att många av deras ostar idag är ursprungsskyddade.

Parmigano Reggiano

Italiens absolut mest kända ost som finns över hela världen, men tillverkas enbart i Italien. I folkmun går den ofta under namnet parmesan och är en självklart val i alla kök när du behöver en lite nötig och härlig smak på din pizza, sallad, lax eller varför inte riva ner lite i din sås? Osten lagras mellan två och fyra år och tillverkas på komjölk. Osten är ursprungsskyddad och får enbart tillverkas i Reggio Emilia, Bologna, Parma, Modena och södra Mantova.

Mozzarella di Bufala

Det finns många varianter på Mozzarella gjort på komjölk som tillverkas över hela världen, men vill du ha något över det vanliga, en riktig delikatess så är det buffelmozzarella som gäller. Osten blir trådigare och har mycket mera smak. Osten är ursprungsskyddad och får enbart tillverkas i utvalda regioner i södra Italien.

Gorgonzola

Italiens mest kända blåmögelost är utan tvekan Gogonzola som är gjord på komjölk. Gorgonzola har tillverkats i flera århundraden och har fått sitt namn från en by utanför Milano.
Läs mer om italienska delikatesser här>