Hem/ MAT & DRYCK / Ostar / Schweizisk ost

Schweizisk ost

Missa inte vår Le Gruyère premier CRU som har vunnit titel Världens bästa ost vid World cheese award hela fyra gånger. I sortimentet finner du även Appenzeller.

Läs mer
  • Von Mühlenen Ca 250 g
    Appenzeller är en hårdost som tillverkas av opastöriserad komjölk i Appenzell...
    Kilovara
    Ca. 125 kr/förp
    Jfr. pris 500 kr/kg
    Ca. vikt: 250 g
    I Lager
  • Von Mühlenen Ca 150 g
    Le Gruyère Premier Cru är en av världens godaste ostar. Något som bevisas av ...
    Kilovara
    Ca. 95 kr/förp
    Jfr. pris 633 kr/kg
    Ca. vikt: 150 g
    I Lager

Schweizisk ost

I Schweiz har man över 475 sorter av ost och 99% av all ost tillverkas på komjölk. De mest framstående och kända ostarna är Emmentaler, Gruyère och Appenzeller.

Historia

Ost har producerats i Schweiz i över 2000 år, den har även varit en del av valutan då arbete ibland har betalats med ost. I Schweiz var man tidiga med export av ost och den exporten har existerat enda sedan medeltiden. Ostar som Emmental och Gruyère började man att exportera på 1600-talet.

Gruyère

Ursprunget är regionen Gruyère och tillverkas av opastöriserad mjölk. Osttillverkning i grevskapet nämns redan på 1100-talet, men osten som påminner om dagens Gruyère kom till under 1400-talet-

Appenzeller

Appenzeller har tillverkats i över 700 år och är en av Schweiz äldsta ostar. Osten tillverkas på opastöriserad mjölk och i en väldigt begränsad region runt Appenzell Inner, Ausserrhoden, St. Gallen och Thurgau.