Hem/ MAT & DRYCK / Ostar / Spansk Ost

Spansk Ost

Från Spanien hittar du riktiga klassiker som Manchego och Iberico. Perfekta ostar till ostbrickan, men passar också bra att ha i matlagning.

Läs mer
  • El Pastor 150 g
    Iberico är en spansk hårdost tillverkad av 40% fårmjölk, 35% getmjölk och 25%...
    37 kr
    I Lager
  • El Pastor 150 g
    Manchego är en spansk hårdost tillverkad av pastöriserad fårmjölk. Smaken är ...
    51 kr
    I Lager

Spansk ost

I Spanien har man 27 olika ostar som är ursprungsskyddade. Man tillverkar ost dels på komjölk (ofta milda ostar) men ostar med längre lagring och därmed mer smak görs ofta på fårmjölk.

Historia

Ost, eller Queso som det heter på spanska har en lång tradition. Man vet att romarna tog med sig tekniken att tillverka ost när man koloniserade Spanien på 200-talet före Kristus, men man tror att ost fanns i Spanien ännu tidigare och under medeltiden var ostkonsumtionen ganska utbredd.

Manchego

Manchego kommer från den spanska provinsen La Mancha som den också har fått sitt namn ifrån. Manchego är en hårdost som tillverkas från fårmjölk. Italien har sin parmesan och Spanien har sin Manchego. Manchego står för en tredjedel av all ost som tillverkas i Spanien. Manchego är mild, smörig, pikant nötig i smaken med lite salta toner. Osten känns igen på att den är räfflade på ytan som kommer från att man historiskt pressade osten i korgar.
Läs mer om spanska delikatesser här>