Oliver

Här har vi samlat de finaste oliverna från Grekland och Italien. Kalamataoliver, oliver med Paprika & Jalapeno med mera. Oliver passar perfekt till härliga sallader till grillningen, till tapas, som en apertif eller bara som goda snacks.

Läs mer

Olivträdet

Olivträdet vars frukter är oliver har funnits med i tusentals år. Världens äldsta olivträd finns på Kreta och är 3000år gammalt. Olivträdet börjar att bära frukt först efter 5år och efter ca 20 år kan det producera så mycket som 100kg oliver /år. Oliver innehåller bland annat mycket antioxidanter och anses ha mycket positiva effekter på oss människor. Olivträd kan bli upp till 20 meter höga och bli mycket gamla. Blommorna är tvåkönade och innehåller ingen nektar utan pollineras med hjälp av vinden. Skörden av olivträdet sker oftast mellan november-december.

Historia

De äldsta spåren av olivträd är 40 000 år gamla men odlingar startade på Kreta runt 2000 f.Kr. Man använde oliverna dels som kost, men även som bränsle. Olivträdet har även använts som en symbol för fred, visdom och vinst och en krans av oliv användes som pris till vinnarna i de olympiska spelen.