Savolax

Laxen som Savolax använder sig av av växer långsamt, varsamt odlad i kalla norska vatten. Savolax använder sig av frisimmande lax från Bömlo. Med frisimmande menar vi att laxen får största möjliga levnadsutrymme och extra djupa odlingskassar. Den omsorgen om laxen bidrar till att ge våra produkter sin unika smak och konsistens. Och glada laxar ända fram till förädling.

ÄT BÄTTRE LAX. INTE MER.
”Jag drivs av att värna hantverket och det genuina. Därför gör vi allt för att ge vår lax en nyanserad, ren och aromatisk smak, med en oslagbar textur. Jag tror nämligen att nyckeln är att äta bättre lax. Det gäller för övrigt all mat, vilket gynnar både individen och planeten.

Dessutom förtjänar laxen upprättelse. Många ser den som trist, färglös och hämtad från trånga odlingar. Vi vill ändra på det med vårt hantverk och genom att all lax kommer från Bömlo. Där lever fisken i en naturlig miljö ute till havs och behandlas med stor omsorg under hela livet. Vi har med egna ögon sett hur varsamt Bömlo behandlar fisken. Dessutom får vi de bästa bitarna, vilket är nyckeln till att skapa njutningsfulla upplevelser.

För mig har laxen stora möjligheter i en framtid där måltidslösningar efterfrågas allt mer. Samtidigt driver den trenden oss mot att använda mer av råvaran, vilket är bra utifrån ett hållbarhetsperspektiv. Våra laxnuggets (lansering april 2021) är ett bra exempel på det och vi utvecklar ständigt produkter med nya smaker och former. Allt för att fler ska upptäcka att Savolax ger dig smakupplevelser du aldrig glömmer.”

Allt började i en liten monter…
Hösten 1992 tittar Anna Martinsson in i den minsta montern på en matmässa. Där erbjuds en kallrökt delikatess i form av en finsk, havsodlad regnbågslax. Samma helg har hon förhandlat till sig världspatentet på rökmetoden, Knappt 30 år senare är Savolax välkänt bland göteborgska fiskälskare, men har också serverats på Nobelmiddagar, franska lyxkrogar och är på väg till Maldiverna.

FRÅN RÖKERI TILL INNOVATÖR
När Savolax grundades 1992 sålde bolaget först rökar, men snart insåg Anna Martinsson att den rätta vägen framåt handlade om att själv röka laxen.

Stegvis har metoderna förfinats och utbudet breddats. Redan tidigt fick bolaget fotfäste bland fiskhandlarna i Göteborg och 2006 kom nästa höjdpunkt när Savolax fanns med på Nobelmenyn.

Året därefter belönades Savolax med Skarpsillen vid The Swedish Seafood Awards och 2011 mottog Anna Martinsson Västra Gastronomiska Akademins diplom.

Utöver framgångar på hemmaplan har franska lyxkrogar serverat laxen och nyligen har en hotellanläggning på Maldiverna lagt sin första order.

Samtidigt är den stora drivkraften lusten att både förnya sig och värna det traditionella – samt att sprida smakerna till en större publik. Något som fick extra fart i början av 2021 då en bredare satsning inom dagligvaruhandeln inleddes.