Matkultur i Spanien – Spanska delikatesser

Den spanska matkulturen och de spanska delikatesserna kretsar mycket kring fisk & skaldjur (särskilt kring kusterna), lök, vitlök, paprika och även färska örter används mycket. Den Iberiska halvön i Spanien har influenser från många olika matkulturer då den varit invaderad ett flertal gånger bland annat av kelter, romare, västgoter, greker, morer med mera.

Traditioner i Spanien med rötter långt tillbaka

Man har via dessa folkslag bland annat fått in olivolja, vete, honung, mandlar, aubergin med mera. Även kryddor som kummin, muskot och svartpeppar har kommit denna väg. Störst inflytande på spaniens matkultur har morerna haft då de regerade över Spanien i över 700 år.

Tapas

Tapas kallar man olika typer av smårätter som kommer från Spanien och med inspiration från området kring medelhavet. Ordet Tapas kommer från verbet tapar som ungefär betyder att täcka.

Varför heter det tapas?

Man menar att när man förr i tiden ville hindra flugor från att krypa ner i vinet ställde man ett fat på vinstopet där man la lite skinka och andra smårätter. En annan historia säger att tapas kom till för att minska alkoholkonsumtionen och få folk att äta lite mat mellan glasen. Oavsett vilket som är sant har tapas blivit ett begrepp för enkla smårätter över hela världen.

Tapas-tips

För att skapa den perfekta tapasbrickan behöver du: Lufttorkad Iberico skinka, kryddiga korvar så som Fuet och Chorizo, lufttorkat nötkött som Cecina och Bresaola och givetvis några fina ostar som Manchego och Burrata. Inte att förglömma så funkar det även perfekt med lite honung och olivolja till.

Paella-En klassisk delikatess i Spanien

Paella är en typisk spansk rätt som härstammar från regionen runt Valencia där invandrande araber ända tillbaka på 700-talet började att odla ris. Paella har sin bas i ris vilket man egentligen kan kombinera med vad som helst av de råvaror som finns till hands. Den vanligaste typen i Spanien är Paella Valenciana som utöver riset innehåller kyckling, kanin, paprika, lök, vitlök, tomat, saffran, olivolja och den vita bönan Garrofó. Paella Valenciana är sedan 2012 ursprungsklassad av det spanska jordbruksdepartementet för att ge denna maträtt en särskild status.

Paella, en delikatess långt utanför Spanien

Det finns givetvis många andra varianter och i Sverige förknippar man ofta Paella med fisk & skaldjur så som blåmusslor, kräftor mm, men dessa varianter har tillkommit senare på grund av turismen. Paella ska traditionellt lagas över öppen eld och ätas direkt ur pannan.

Hemleverans i obruten kylkedja

Vi levererar delikatesser direkt hem till din dörr i en obruten kylkedja.
För närvarande fungerar kylda hemleveranser av delikatesser i Borås, Enköping, Eskilstuna, Göteborg, Habo, Helsingborg, Huskvarna, Jakobsberg, Jönköping, Kungälv, Landskrona, Landvetter, Lerum, Linköping, Lund, Malmö, Mullsjö, Mölndal, Norrköping, Solna, Stockholm, Södertälje, Trelleborg, Täby, Umeå, Upplands Väsby, Uppsala, Vaggeryd, Västerås, Växjö, Ystad, Åkersberga, Ängelholm och Örebro. Utöver orterna ovan kan vi också leverera till ett stort antal närområden. Kolla gärna i kassan om du får upp Bring som leveransalternativ. Där vi inte kan leverera med kylbil har vi ett samarbete med PostNord hemleverans för icke kylda produkter.