”Jag grillar året runt!”

Från att kamma hem kulinariska priser till att driva stjärnkrogar är eldsjälen Edin Dzemat idag fullt upptagen med att etablera en hamburgerkedja i barndomslandet Bosnien och under sommaren hjälpa en av sina största fotbollsidoler att starta sin drömkrog.

Många matprojekt just nu

– Just nu så är jag och ett team mitt uppe i ett projekt där vi bygger en hamburgerkedja i Bosnien med målet att gå vidare till Kroatien och så småningom även till Sverige. Detta sker samtidigt som vi ligger i en intensiv planeringsfas för ett projekt där jag ska hjälpa en av mina största idoler, en fotbollsstjärna vars namn jag inte kan nämna just nu, med att starta en restaurang i kuststaden Dubrovnik i Kroatien. Det är fullt upp och riktigt kul!

Edin Dzemat lagar mat

Jag samarbetar även idag med Wernersson Ost där vi arbetar med kombinationen av ost och mat. Vilken ost passar bäst till vad och hur kan olika sorters ost förhöja smakerna i en hel måltid? Jag lär mig otroligt mycket av deras ostmästare på plats så detta är verkligen ett lärorikt samarbete på alla sätt.

Samarbetar med Lindahls Deli

En annan spännande grej är att jag tillsammans med Lindahls Deli har byggt en saluhall på nätet. Det är verkligen en idé vi tror starkt på och som dessutom kommer att bli allt vanligare framöver. Man beställer enkelt på nätet och får det hemlevererat lagom till helgen, eller närhelst det önskas hummer, ostar och andra härliga delikatesser.

Mat från balkan till alla svenskar

”Balkan for beginners”, ännu ett projekt du satt ditt hjärta i. Berätta. – Projektet går ut på att lära alla svenskar om vad mat från Balkan är. Det är ett superbra koncept och maten härifrån är helt fantastisk på alla sätt och vis. Maten är otrolig och det är så kul att svenskar över lag är nyfikna och öppna för att lära sig om olika typer av mat och kök. I Sveriges matbutiker hittar man mat från alla världens hörn, vilket är unikt! Så projektet har mottagits med öppna armar, vilket känns kul!

Vilka är dina egna favoriter från Balkan?
Jag älskar cevapcici!

Är detta ett kök vi kommer att se mer av framöver?
Absolut, jag tror att det kommer att explodera! Det öppnar upp fler och fler Balkan-restauranger och efterfrågan ökar hela tiden. Helt övertygad om att det kommer att bli hur stort som helst.

Slutligen innan vi avslutar, hinner du med någon semester i sommar? Blir det
något grillat?
– Min semester blir i Dubrovnik. Jag kommer att vara här i ett par månader. Ha ha, ja jag är en grillmästare! Grillar året runt, både med gas och kol beroende på hur mycket tid jag har.


Fakta om Edin Dzemat
Gör: Kock, konsult
Född: 1984
Bor: Göteborg, Västervik

Familj: Sambo och hunden Nala


Text: Emilia Radow Ingvarsson
Foto på Edin: Anders Jungermark

Tapas

Tapas kallar man olika typer av smårätter som kommer från Spanien och med inspiration från området kring medelhavet. Ordet Tapas kommer från verbet tapar som ungefär betyder att täcka.

Varför heter det tapas?

Man menar att när man förr i tiden ville hindra flugor från att krypa ner i vinet ställde man ett fat på vinstopet där man la lite skinka och andra smårätter. En annan historia säger att tapas kom till för att minska alkoholkonsumtionen och få folk att äta lite mat mellan glasen. Oavsett vilket som är sant har tapas blivit ett begrepp för enkla smårätter över hela världen.

Tapas-tips

För att skapa den perfekta tapasbrickan behöver du: Lufttorkad Iberico skinka, kryddiga korvar så som Fuet och Chorizo, lufttorkat nötkött som Cecina och Bresaola och givetvis några fina ostar som Manchego och Burrata. Inte att förglömma så funkar det även perfekt med lite honung och olivolja till.

Paella

Paella är en typisk spansk rätt som härstammar från regionen runt Valencia där invandrande araber ända tillbaka på 700-talet började att odla ris. Paella har sin bas i ris vilket man egentligen kan kombinera med vad som helst av de råvaror som finns till hands. Den vanligaste typen är Paella Valenciana som utöver riset innehåller kyckling, kanin, paprika, lök, vitlök, tomat, saffran, olivolja och den vita bönan Garrofó. Paella Valenciana är sedan 2012 ursprungsklassad av det spanska jordbruksdepartementet för att ge denna maträtt en särskild status.

Paella över hela världen

Det finns givetvis många andra varianter och i Sverige förknippar man ofta Paella med fisk & skaldjur så som blåmusslor, kräftor mm, men dessa varianter har tillkommit senare på grund av turismen. Paella ska traditionellt lagas över öppen eld och ätas direkt ur pannan.

Hemleverans i obruten kylkedja från Lindahls Deli

När du beställer produkter från Lindahls Deli skickas de med hemleverans i obruten kylkedja till orterna, Borås, Eskilstuna, Göteborg, Helsingborg, Jönköping, Linköping, Malmö, Norrköping, Stockholm, Umeå, Uppsala, Västerås, Växjö och Örebro. Utöver orterna ovan kan vi också leverera till ett stort antal närområden. Kolla gärna i kassan om du får upp Bring som leveransalternativ. Där vi inte kan leverera med kylbil har vi ett samarbete med PostNord hemleverans för icke kylda produkter.